Mange har et arbeid som medfører å sitte stille foran en datamaskin hele dagen. Ofte oppleves arbeidsdagen hektisk og krevende, og man ønsker bare å synke ned i sofaen hjemme etter jobb. Hvis man da i tillegg ikke går eller sykler til og fra jobben, sier det seg selv av kroppen ikke får mye bevegelse i løpet av en arbeidsuke.

Det er god dokumentasjon for at stillesitting er en risikofaktor for uhelse. Helsemyndighetene har kommet med anbefalinger til barn, unge, voksne og eldre om å redusere tiden i ro i løpet av dagen. De nasjonale anbefalingene for fysisk aktivitet som kom i 2014 er blitt utvidet med anbefalinger om å redusere stillesitting. Alle barn og unge, voksne og eldre anbefales å redusere stillesitting. All bevegelse er positiv. Hverdagsaktivitet slik som hus- og hagearbeid, trappegang, aktiv transport og regelmessige pauser i løpet av skole- og arbeidsdagen, er viktig for å redusere stillesitting. Rådet om å redusere stillesitting gjelder også de som oppfyller anbefalingene for fysisk aktivitet.

Blant voksne er det vist at et par minutters regelmessige aktive avbrekk fra pc-bruk, tv-titting og annen langvarig stillesitting har positiv effekt på parametere som blodsukker- og insulinnivå.*

Tips fra SFI om hva som kan gi aktive avbrekk i stillesitting på kontoret:
- Reis deg når du får en telefon, gå litt rundt i rommet under samtalen.
- Reis deg når en kollega stikker hodet inn og begynner å snakke med deg.
- Ha alarm på for å ikke bli sittende uten avbrekk, ca hver time eller kortere mellomrom.
- Ha kontorsaker du bruker ofte i hylla bak deg slik at du må reise deg for å hente dem.
- Få kollegene dine med på ”jobbstrekk”: alle reiser seg og strekker og tøyer og beveger seg.
- Når du skal i møter; ta trappa, ikke heisen og sykkel fremfor å ta bilen.
- Skaff deg heve-senkepult og varier med å stå når du arbeider.
- Foreslå å ta møter ved å gå ut en tur.
- Stående lunsj på kontoret.

Alt dette vil gi gode avbrekk i en stillesittende hverdag. Dersom du i tillegg sykler eller går til og fra jobb vil kroppen din bli glad. Dersom du MÅ ta bil eller buss kan du parkere bilen eller gå av bussen litt lenge unna jobben. Vi mennesker er laget sånn at vi lett velger minste motstandsvei: vi vil kjøre til døra, ta rulletrapp og velge det lette. Men i lengden blir det lette det tunge. For vi blir tyngre og tyngre og musklene blir svakere og svakere. Den gode nyheten er at det ikke er for sent å legge om vanene.

Det har blitt ganske populært å ha aktivitetsmålere og treningsmålere rundt håndleddet. Disse har sensorer som merker når du sitter, ligger eller er i aktivitet. Folk som ikke er særlig aktive har blitt overrasket over hvor mye de sitter stille når de har brukt slike aktivitetsmålere. Folk som tror de trener mye har også blitt overrasket over hvor mye de sitter i ro. Selv om man trener to timer om dagen er det jo mange timer igjen i døgnet. Hvis man da ikke tar i bruk hverdagsaktivitet eller aktive avbrekk resten av døgnet, kan det bli 22 timer i liggende eller sittende stilling. Særlig for alle dem som arbeider på kontor.

Se etter måter å bruke kroppen på og vær i bevegelse. Det er nesten ikke grenser for hva som kan transporteres på sykkel, hvis man anstrenger seg litt. Både juletre og hagemøbler kan hentes på sykkel. Bruk fantasien. Vi er skapt for bevegelse.

*Kilde: helsedirektoratet.no

BEHANDLING

Her ser du hvilke typer 
behandling vi tilbyr hos oss.

ANSATTE

En oversikt over våre ansatte
og hvilke felt de jobber med.

TRENING

En presentasjon av vår treningssal
og våre treningstilbud.

KONTAKT

Slik kan du kontakte oss på
telefon eller på mail.

MANUELLTERAPI

Manuellterapi er en videreutdanning/spesialitet innen muskel- og skjelettsystemet for fysioterapeuter. Yrket har vært praktisert i Norge siden 1950-tallet, og de metodene manuellterapeuter benytter seg av, er viten-skapelig dokumenterte.

Les mer

VI SITTER OSS SYKE

Mange har et arbeid som medfører å sitte stille foran en datamaskin hele dagen. Ofte oppleves arbeidsdagen hektisk og krevende, og man ønsker bare å synke ned i sofaen hjemme etter jobb. Hvis man da i tillegg ikke går eller sykler til og fra jobben, sier det seg selv av kroppen ikke får mye bevegelse i løpet av en arbeidsuke.

Les mer

NYTTIGE LINKER

Vi deler noen linker med deg som du kan ha glede av å oppsøke om du ønsker mer informasjon om idrettskader, helse, terapi eller treningsmetoder.

Linker

SALGSARTIKLER

Visste du at vi selger diverse artikler for trenig og behandling hos oss? Ta en titt her og si gjerne ifra i resepsjonen neste gang du er innom hvis det er noe av dette du trenger.

Les mer

SISSEL OM TRENING PÅ SFI

Sissel er blid og sporty og lar oss bli med på en treningsøkt på Sørlandet Fysikalske Institutt (SFI) en fredag i desember. Hun har gått til behandling hos SFI i to år og trent her i halvannet år.

Les mer